Peppermint Grove | 2012

Peppermint Grove | 2012

Scope

The 3-storey residence is constructed in a prime position overlooking the Western Australian coastline. The residence features seamless integration of several materials used throughout the building. The residence contains high spec fittings and a first class finish. Numerous challenges, including a sloping site positioned in a residential cul-de-sac, were overcome through Civilcon's ability to co-ordinate trades and maintain a flexible and co-operative relationship with the Client.

Spencer Motors Mazda Showrooms | $2.2M | 2010

Spencer Motors Mazda Showrooms | $2.2M | 2010

The existing sales offices were demolished to make way for the construction of a new tilt panel showroom and offices. The dealership was still operational near the site throughout construction. 

Bunbury Farmers Market | $6.7m | 2013

Bunbury Farmers Market | $6.7m | 2013

Client: Erinnom Pty Ltd

Contract:  AS4000-1997

Scope

This project involved the partial demolition of the existing building with a portion of the structure remaining and construction of a new 3600m2 building. The facilities in the new building consisted of large retail area, bakery, flower room, cool rooms, fridges and freezers, food preparation areas, mezzanine offices, coffee shop, staff and public amenities, kitchen, covered deliveries area and mechanical services plant compound.

Construction

The building structure consists of mainly structural steel frame throughout with concrete tilt panel walls on the boundary, with timber stud framed infill clad with Hardies Scyon weatherboard and lined timber stud walls internally. 

Challenges 

There were many challenges that were overcome on this project including; extremely tight 7 month construction program which was met even with considerable and significant variations throughout construction, working with and coordinating various specialist trades and nominated subcontractors to meet the programme. Also, the site was located on a busy intersection which restricted access and required continual coordination of trades and material deliveries to overcome.

Design: VEEN’S Design Drafting    Superintendent: VEEN’S Design Drafting

Ommanney on Victoria | $3.1m | 2007

Ommanney on Victoria | $3.1m | 2007

Client:   Private Client

Contract:  Lump Sum AS2124 - 1992

Scope

As head contractor, Civilcon was responsible for the complete construction of the 3 storey office and retail building. Fit-out work, although not in the contract, was carried out before completion and was co-ordinated with Civilcon to reduce the overall timeframe for occupancy.

Construction

The 2700sqm building is constructed with a concrete frame and pre-cast concrete tilt panel walls. The 3rd level is framed with structural steel and clad with Comtex and Exotec sheeting. The building also has an internal water storage tank and pumps for fire fighting requirements. The three levels are serviced by two stair wells and an elevator. Civilcon completed all of the concrete, tilt-panels and carpentry trades ‘in-house’. 

Challenges 

Several challenges during construction were overcome, including the following:

  • The building occupies all four boundaries of the inner city block which is positioned on a busy intersection.
  • Safe pedestrian access was maintained around the site at all times during construction.
  • The 52 pre-cast concrete tilt panels, some up to 13m high, were all cast on site.
  • The suspended slabs, up to 250m3, were completed in one pour.

Design: MCG Architects Pty Ltd    Superintendent: MCG Architects Pty Ltd

Brecken Medical Center | $7.2m | 2013

Brecken Medical Center | $7.2m | 2013

Client:  Misty Investments Pty Ltd

Scope

The centre has been built to include the expanding Brecken Health Practice, a Pharmacy and various Specialists. The building has over 3500sqm of floor space which is constructed over two levels. It contains 19 Doctor’s Offices, Treatment Room, Procedure Room, Gym, ablutions and allocation of six additional tenancies available for lease. 

 

Construction

Civilcon carried out all concrete construction within the company. This section of work included all ground slabs, tilt panels, suspended slabs and stairs. The structure consists of pre-stressed concrete beams, precast concrete floor slabs and precast concrete tilt panel walls. Also, portions of the external walls feature an Exterior Insulation and Finishing System (EIFS) with a texture coat render. The system provides the building with insulation and acoustic properties. 

Challenges 

The Client required the building to be completed within a tight timeframe due to their lease expiring. Civilcon overcame several issues that were out of Civilcon’s control and also attended to numerous design changes throughout construction to ensure the project was completed on time.

Design: VEEN’S Design Drafting    Superintendent: Misty Investments Pty Ltd

Enable SW | $0.8m | 2012

Enable SW | $0.8m | 2012

This project involved extensive rennovations and additions to the existing Tarooki Lodge into offices for Enable SW. The rennovations included extensive removal of asbestos materials, restumping the existing floor and complete removal of existing finishes. The final building includes 15 offices, training and meeting rooms and amenities. A new carpark and associated external works were also part of the contract.

ISUZU Trucks Workshop | $2.3m | 2011

ISUZU Trucks Workshop | $2.3m | 2011

Client: Major Motors

Contract:  Lump Sum AS2124 - 1992

Superintendent: Meyer Shircore Architects

Scope

The project consisted of the partial demolition of the existing workshop and offices and construction of new sales and servicing offices and workshop area. Total floor area of the offices and workshop is 1700 sqm. External works consisted of 5000sqm of hot-mix area and a 130sqm Truck Wash shed. The site is also equipped with fire fighting capability including water storage tanks and pumps.

Partial demolition of the existing workshop and office and construction of a new portal framed workshop and extension to the offices. An underground service pit was incorporated to the workshop slab along with brake testing units.

Construction

The administration area was steel framed and walls are brickwork. The workshop area is portal framed and clad with sheet metal. The existing structural steel and bracing was altered to accept the new building. A below ground service pit was installed in the workshop. A strict water proofing process was adhered to for the pit to avoid future water problems.

Challenges 

Ground water was encountered during excavation for the service pit. Also, structural issues associated with the existing building were overcome to accept the new design.

Design: Meyer Shircore Architects    Superintendent: Meyer Shircore Architects

Tuia Lodge Redevelopment | $1.7m | 2006

Tuia Lodge Redevelopment | $1.7m | 2006

Client: Shire of Donnybrook Balingup

Scope

10 new bedrooms, kitchen and extensions to the existing function room were added to the existing Tuia Lodge Frail Aged Care Facility. The project was fully operational throughout construction with minimum interruptions to staff and residents. The building was awarded Best Commercial Building at the MBA South West Awards in 2007.

Bunbury Cathedral Grammar School Early Childhood Centre | $2.5m | 2012

Bunbury Cathedral Grammar School Early Childhood Centre | $2.5m | 2012

Client: Bunbury Cathedral Grammar School

Superintendent: ND Clifton Architect

This project involved extensive alterations and additions to an existing building near the Grammar School campus. The work consisted of the addition of a single storey, 1000m2 early childhood centre and alterations to the existing building. New carparks and access roads were also installed as part of the contract. The work was completed in three stages to provide early possession to the school.

Albert Road Showrooms | $1.3m | 2011

Albert Road Showrooms | $1.3m | 2011

Superintendent: VEEN'S Design Drafting

Two separate tilt panel warehouse buildings were constructed with a combined floor area of over 1000sqm. The project was completed on time and on budget.

Wollaston Shopping Centre | $1.7m | 2010

Wollaston Shopping Centre | $1.7m | 2010

Superintendent: VEEN'S Design Drafting

Stage 1 involved construction of new retail space adjoining the existing shopping centre. Stage 2 consisted of a redevelopment of the existing shopping centre with extensive internal and external renovations taking place. All work was co-ordinated to minimise interruptions to all existing shops which continued trading throughout construction.

Mulgara House

Mulgara House

The two-level tilt panel office building was constructed in 6 months. The project was co-ordinated to cause minimum disruptions to the existing occupied buildings on adjacent boundaries.

lient: Vukelic Holdings

Superintendent: Veen's Design Drafting

Galvin's Warehouse | $0.7m | 2010

Galvin's Warehouse | $0.7m | 2010

Client: Galvin's Plumbing

Superintendent: Commercial Design Management

Civilcon was the main contractor for the demolition of the existing workshop and construction of a new brick and steel portal framed showroom and warehouse for Galvin’s Plumbing Supplies.

BCGS Sports Pavilion | $2.7m | 2012

BCGS Sports Pavilion | $2.7m | 2012

Client:   Bunbury Cathedral Grammar School

Contract:   ABIC-SW 2008

Scope

The new Tony Brooker Sports Pavilion is located in an elevated position between the schools two playing fields. The building contains 860m2 of floor space over 2 levels. Facilities include storerooms, changerooms, first aid room, amenities, function room, classrooms and also cricket practice nets were installed as part of the development. The large verandahs extend the full perimeter of the building providing an excellent vantage point for viewing the playing fields.

Construction

The building structure consists of structural steel, brick and reinforced concrete. The retaining walls on the West side of the ground floor required strict waterproofing regime. The concrete suspended slab, was completed in one pour. Exposed aggregate concrete features to the pathways and stairs around the building.

Challenges 

Construction access had to be coordinated around the schools movements to avoid disruptions and potential hazards. This mainly affected material deliveries and concrete pours however the project was completed without incident. 

Winner MBA SW Building Excellence Award

Superintendent: Parry & Rosenthal Architects

Copper Kettle Additions | $1.4m | 2009

Copper Kettle Additions | $1.4m | 2009

Client: Colorado Properties

Superintendent: Hodge Collard + Preston Architects

Extensive alterations and additions were carried out to the existing retail building. The project also consisted of various external work which was carried out with minimal interruption to the existing shopping centre and the public.

Margaret River Recreation Centre | $1.3m | 2010

Margaret River Recreation Centre | $1.3m | 2010

Client: Shire of Augusta Margaret River

Scope

Civilcon completed extensive renovations and additions to the existing Recreation Centre. The work included new dressing rooms, group fitness area, and an extension to the existing gym, a new crèche and new mezzanine office to the pool area. The centre was fully functional throughout construction.

Superintendent: Wilcox & Associates

Lutheran College Stage 4 & 5 | $3.6m | 2010

Lutheran College Stage 4 & 5 | $3.6m | 2010

Stage 4

Additional facilities were added to the existing Lutheran College in Dalyellup including; 8 General Learning Areas, a new Pre-Primary/ Kindy building, a Staff and Toilet Building, a Covered Activity Area with stage, a new car park, alterations to the existing car park and associated external works. The project commenced mid June and was completed in January ready for the new school year.

Stage 5

After successfully completing Stage 4, Civilcon was awarded the contract to build Stage 5 which consisted of a new library facility and learning rooms. The two-level tilt panel building connected to an existing building on the second level. The building was constructed within the occupied school site with minimum interruptions to students and staff.

St Joseph's ELC and Library | $2.6m | 2011

St Joseph's ELC and Library | $2.6m | 2011

A new Early Learning Centre, Library Building, car-park and alterations to the existing St Josephs Primary school in Bunbury. The project commenced in May and was completed in February for the new school year.

Client: Roman Catholic Church of Bunbury

Superintendent: Paterson Group Architects

Blair Street Commercial Units | $1.7m | 2007

Blair Street Commercial Units | $1.7m | 2007

Superintendent: Veen's Design Drafting

The existing structure was expanded considerably to increase retail space. Site constraints that were overcome included busy access and existing tenants that were able to continue trading throughout construction.

Ashford Place | 2006

Ashford Place | 2006

Scope

The 700sqm house contains 4 bedrooms, 3 bathrooms, 3 car garage, porte-cochere, guest bedroom, and large open plan living area. Premium finishes include marble floors throughout. The house is built into the hill and as such extensive retaining walls formed part of the structure and a strict waterproofing system was essential. The battle-axe block provided limited access during construction and the home was awarded for Excellence in Construction on a Challenging Site at the 2006 Master Builders Association Awards.